Duvar kâğıdı, uygulandığı odada farklı bir ambiyans oluşturan ve benzersiz bir atmosfer oluşturan önemli bir dekorasyon unsurudur. Bu nedenle zaman içerisinde kirlenen duvar kâğıdı temizliği merak edilen bir konudur.
Duvar kağıtları, seneler içerisinde lekelenebilir veya yıpranabilir. Bu durumda, duvar kâğıdı nasıl silinir sorusunun cevabı merak edilir. Duvar kağıdını temizlemek ve düzenli bakım yapmak hem estetik görünüm hem de uzun ömürlü olması açısından son derece önemlidir.
Lil’Gaea olarak bu yazımızda, duvar kâğıdı silme püf noktaları ve duvar kâğıdı temizleyicisi hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.
Duvar Kâğıdı Silinir mi?
Duvar kâğıdını silerek temizlemek mümkündür. Silme işlemi sırasında mikrofiber bez kullanmayı tercih edebilirsiniz. Bunun yanı sıra duvar kağıdını silerken sert hareketlerden kaçınmalı ve mümkün olduğunda yumuşak hareketler ile silmelisiniz. Sert hareketler, duvar kağıdının yıpranmasına ya da yırtılmasına sebep olabilir.
Duvar Kâğıdı Nasıl Temizlenir?
Duvar kâğıdı temizleme sürecinde duvar kağıdının türüne göre temizleme seçenekleri de değişmektedir. Hangi duvar kâğıdını nasıl temizleyeceğinize dair bilgiler, aşağıdaki gibidir:
- Vinil Duvar Kâğıdı
Vinil duvar kâğıdı genellikle suya dayanıklı olur. Nemli bir bez veya süngerle hafifçe temizlemek mümkündür. Hafif kirleri temizlemek için ılık sabunlu su tercih edebilirsiniz. Çok fazla su kullanmaktan kaçınmanızı tavsiye ederiz.
- Kâğıt Duvar Kâğıdı
Kâğıt duvar kâğıdı suya karşı hassastır. Bu sebeple dikkatli olmak gerekir. Aşırı nem, kâğıdın kabarmasına veya soyulmasına sebep olabilir. Kâğıt duvar kâğıdı konusunda en fazla merak edilenlerin başında leke nasıl çıkarılır sorusu gelir. Lekeleri çıkarmak için nemli bir bez veya sünger kullanın. Su yerine su buharı kullanarak da temizlik yapabilirsiniz.
- Tekstil Duvar Kâğıdı
Tekstil duvar kâğıdı, kumaş ile kaplanır. Leke çıkarmak için nemli bir bez veya sünger tercih edilebilir. Ayrıca leke çıkarmak için karbonat veya mısır nişastası gibi doğal malzemeleri de tercih edebilirsiniz.
- Vinil Kaplı Kâğıt Duvar Kâğıdı
Bu duvar kağıtları genellikle dayanıklıdır ve suya karşı çok hassas değildir. Su miktarını kontrol altında tutmanız sizin için faydalı olacaktır. Temizlik için ılık sabunlu su tercih edebilirsiniz.
- Dokulu veya Kabartmalı Duvar Kâğıdı
Desenli duvar kâğıdı nasıl temizlenir konusu, cevabı merak edilen konulardan biridir. Dokulu veya kabartmalı duvar kâğıtları, yüzeylerindeki detaylar sebebi ile dikkatli temizlik ister. Bu tür duvar kâğıtlarında leke çıkarma işlemi için bir fırça veya yumuşak sünger tercih edebilirsiniz. Temizlik için ise su ve hafif bir deterjan karışımı kullanılabilir. Bunun yanı sıra aşırı ovma veya sert fırçalama işlemi, dokulu desenin zarar görmesine sebep olabilir.
Salonunuzda kullanacağınız duvar kağıdının nasıl olması gerektiği hakkında bilgi sahibi olmak isterseniz daha önce yazdığımız Salon Duvar Kâğıdı Nasıl Olmalı? başlıklı yazımızı incelemenizi tavsiye ederiz.
Duvar Kâğıdı Temizliği İçin Hangi Malzemeler Uygundur?
Duvar kâğıdı temizliğinde pek çok malzeme tercih edilir. Bunlar, şu şekilde sıralanabilir:
- Temizlik Bezi veya Sünger
Duvar kağıdını temizlemek için yumuşak bir bez veya sünger tercih edebilirsiniz. Duvar kâğıdını nemli bezle silmek daha doğru olur. Bunun için temizlik bezini veya süngeri suyla nemlendirdikten sonra fazla suyu sıkarak kullanmalısınız. Sert veya tüylü bezler duvar kağıdına zarar verebilir.
- Ilık Su
Ilık su, duvar kâğıdı temizliğinde önemlidir. Temizlik bezi veya süngeri nemlendirmek için ılık su kullanımı önerilir. Sıcak su, duvar kağıdının yapıştırıcısını eritir, kağıdın kabarmasına veya soyulmasına sebep olabilir.
- Hafif Deterjan
Duvar kâğıdı üzerinde çıkmayan inatçı lekeler varsa hafif bir deterjan kullanımı tercih edilebilir. Çok fazla deterjan kullanmak ise duvar kağıdına zarar verebilir.
- İz Bırakmayan Temizleyici
Duvar kağıdının türüne bağlı olarak özel formüle edilmiş iz bırakmayan bir temizleyici tercih edebilirsiniz. Bu tür temizleyiciler, duvar kağıdını temizlerken iz bırakma olasılığını azaltır.
- Kurulama Bezi
Temizlik işlemi bittikten sonra duvar kağıdını kurulamak için kuru bir bez veya havlu kullanımında sakınca yoktur. Bu durum, duvar kağıdının aşırı nemden korunmasına yardımcı olabilir.
- Sirke
Sirke, duvar kâğıdı silme suyuna ne konur sorusuna verilebilecek doğal cevaplardandır. Beyaz sirke ve su karıştırılarak hafif bir temizlik solüsyonu elde etmek mümkündür. Eşit miktarda su ve sirkeyi karıştırarak kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra sirkeyi duvar kağıdının görünmeyen küçük bir bölgesinde test etmenizi öneririz. Bunun nedeni ise bazı duvar kağıtlarının asitlere karşı hassas olmasıdır.
- Limon Suyu
Limon suyu, suyla karıştırılarak lekeleri çıkarmak için tercih edilebilir. Limon suyunun doğal bir ağartıcı etkisi bulunmaktadır.
- Karbonat
Karbonat, hafif bir aşındırıcı olarak tercih edilebilir. Nemlendirilmiş bir bezle karbonatı hafifçe duvar kağıdına uygulayarak lekeleri temizlemek mümkündür. Temizlik işleminden sonra duvarı iyice kurulamalısınız.
- Mısır Nişastası
Mısır nişastası da lekeleri hafifçe çıkarmak için tercih edilen bir malzemedir. Biraz mısır nişastasını su ile karıştırarak macun kıvamına getirebilir ve lekenin üzerine uygulayabilirsiniz. Daha sonra ise nemli bir bezle silmenizi öneririz.
- Tuz
Tuz, duvar kâğıdı temizleme ürünleri arasında yer alır. Genellikle yağ bazlı lekeleri emmek için tercih edilebilir. Yağlı lekenin üzerine tuz dökerek, bir süre beklettikten sonra nazikçe fırçalayabilirsiniz.
Duvar Kâğıdı Ne Sıklıkla Temizlenir?
Duvar kâğıdı, evinizdeki diğer yüzeyler kadar toz ve alerjenleri tutar. Bu sebeple düzenli temizlenmesi önemlidir. Düzenli temizlenen duvar kâğıdı tozlanmaz ve sonradan ağır bir temizlik gerektirmez. Sene içerisinde bir veya iki defa temizlendiğinde, duvar kâğıdı temizliği daha az zamanınızı alacaktır.
Duvar Kâğıdı Temizliği Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler Nelerdir?
Duvar kâğıdı temizliği sırasında dikkat edilmesi gerekenler aşağıdaki gibidir:
- Duvar kağıdının üzerinde veya ambalajında bulunan üretici talimatlarını dikkatlice okuyarak temizlemelisiniz. Her duvar kâğıdı türü farklı olabileceği için özel bakım gereksinimlerine dikkat etmelisiniz.
- Duvar kağıdını nazik hareketler ile temizlemelisiniz.
- Duvar kağıdını temizlerken veya nemlendirirken fazla su kullanmamalısınız. Aşırı nem, duvar kağıdının kabarmasına veya soyulmasına sebep olabilir.
- Özel temizlik ürünleri veya ev yapımı doğal temizleyiciler kullanabilirsiniz, ancak duvar kağıdının türüne uygun olduğundan emin olmanızı öneririz.
- Duvar kâğıdı leke temizleme işlemlerini mümkün olan en kısa sürede yapmanız gerekir.
- Uzun süreli lekeler, daha zorlu temizlik gerektirir.
- Duvar kâğıdı renklerinin solmaması için direkt güneş ışığından korumalısınız.
Duvar Kâğıtları En İyi Nasıl Temizlenir?
Duvar kâğıdı en iyi Arap sabunu ve karbonat ile temizlenir. Arap sabunu ile duvar kâğıdı silmeniz mümkün değilse az miktarda bulaşık deterjanı da tercih edebilirsiniz. Bir kova ılık suyun içine bir çay kaşığı bulaşık deterjanı ekleyerek duvar kağıtlarınızı temizleyebilirsiniz. Arkasından ılık su ile durulayabilirsiniz.
Duvar kağıdının nasıl yapıştırılması gerektiği konusunu merak ediyorsanız daha önce yazdığımız Duvar Kağıdı Nasıl Yapılır? (Adım Adım Rehber) başlıklı içeriğimiz inceleyebilirsiniz.
Duvar Kâğıdı Siliniyor Mu?
Duvar kağıtları, silinebilir özelliğe sahip dekorasyon ürünleridir.
Sararmış Duvar Kâğıdı Nasıl Temizlenir?
Sararmış duvar kâğıdı en güzel Arap sabunu ya da karbonat ile temizlenebilir. Bu ikisini kullanabileceğiniz miktarda bulundurmuyorsanız ise biraz bulaşık deterjanını tercih edebilirsiniz.
Lil'Gaea, sürdürülebilir olması ve doğayı koruyan yaklaşımı ile dekorasyon alanında yenilikçi ve çevre dostu seçeneklere sahiptir. Lil'Gaea’nın duvar kâğıdı modelleri hem çocukların hem de yetişkinlerin sağlığına herhangi bir zararı olmayan, yenilenebilir kaynaklardan elde edilir. Her eve uyum sağlayan tasarımları ile bu modeller, çocuğunuzun odasında estetik görünüm yaratır.