Bu site, tarayıcınız için sınırlı desteğe sahiptir. Edge, Chrome, Safari veya Firefox'a geçmenizi öneririz.
Duvar Kağıdı Nasıl Yapılır? (Adım Adım Rehber)

Duvar Kağıdı Nasıl Yapılır? (Adım Adım Rehber)

Evinizde farklı bir atmosfer oluşturmak için duvarları yenilemek, oldukça etkili seçeneklerdendir. Evinize renk katmak ve eski görünen duvarlarınızı yenilemek için badana seçeneğinin yanı sıra duvar kağıdı uygulamasını tercih edebilirsiniz.

Duvar kağıdı, birçok insan tarafından ilgi çekici bir dekorasyon unsuru olarak görülür ancak pek çoğu duvar kağıdı kaplamasının nasıl yapılacağını bilmemektedir. “Duvar kağıdı nasıl yapılır?” konusu hakkında detaylı bilgi için rehber niteliğindeki yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Duvar Kağıdı Nasıl Yapıştırılır?

Duvar kağıdı yapıştırma işlemi için izlemeniz gereken adımlar genel olarak aşağıdaki gibidir:

  • Duvar kağıdı yapıştıracağınız duvarı hazırlamak: Duvar kağıdı yapıştıracağınız duvarın üzerindeki pütürleri, çatlakları, kabarmaları ve delikleri spatula ve zımpara ile düzeltin. Daha sonra duvarın üzerindeki tozu ve yağı nemli bir sünger ile temizleyin. Duvarın tamamen kurumuş olduğuna emin olun.
  • Duvar kağıdını kesmek: Duvar kağıdını duvarın ölçülerine göre kesin. Yüksekliğine göre kestiğiniz duvar kağıdında, aşağıdan ve yukarıdan 5-10 cm fazlalık bırakın. Duvar kağıdının deseni varsa keserken, desenlerin birbirine uyumlu olmasına özen gösterin. Duvar kağıdını keserken, şerit metre, makas ve maket bıçağı kullanabilirsiniz.
  • Duvar kağıdını yapıştırmak: Duvar kağıdını yapıştırma işlemine duvarın ortasından başlamalısınız. Duvar kağıdının arka kısmını fırça yardımı ile yapıştırıcıyla kaplayın ve duvar kağıdını duvara yapıştırın. Duvar kağıdının fazlalıklarını maket bıçağı ile keserek kenarlarını ve köşelerini spatula ile iyice yapıştırdıktan sonra üzerindeki yapıştırıcı kalıntılarını sünger ve su ile silebilirsiniz. Duvar kağıdı yapıştırma işlemi bittikten sonra, duvar kağıdının tamamen kurumasını beklemeniz gerekir. Duvar kağıdının kuruma süresi ise kağıdın cinsine, yapıştırıcının kıvamına ve ortamın sıcaklığına göre farklılık gösterebilir. Duvar kağıdının kuruması için genellikle 24 saat yeterli olacaktır.

Duvar Kağıdı Uygulama Öncesinde Yapılması Gerekenler

Duvar kağıdı uygulamadan önce yapılması gereken bazı adımlar vardır. Bunlar genel olarak aşağıdaki gibidir:

Ön Bilgi:

Duvar kağıdı uygulanacak yüzeyde delik ve çatlakların olmadığından emin olmak gerekir. Ayrıca duvar kağıdı uygulanacak olan mekânda, duvarlara ve tavana ait tadilat işlemlerinin tamamlanmış olması önemlidir. Mekândaki elektrik prizlerinin iç aksamlarının takıldığından emin olunması gerekir. Süpürgeliklerin duvar kağıdı uygulamasından sonra yerleştirililmesi tavsiye edilir.

Ön Hazırlık:

Uygulanacak ruloların Lot numaralarının aynı ve hasarsız olması gerekir. Üst katman ise kağıt, nonwoven (elyaf), vinil, tekstil (kumaş) olabilir. Ruloyu belirlediğiniz uzunluklarda keserken kesilen parçalarda hangi tarafının üst olduğundan emin olmalısınız.

Daha sonra yüzeydeki eski duvar kağıdını sökmeniz gerekir. Bu aşamada duvarda nem olmaması gerekir. Ayrıca duvarın yüzeyindeki kirin temizlenmesi ve yüzeyin pürüzsüz hale getirilmesi için zımparalama işlemi uygulanmalıdır.

Duvar Kağıdı Rulolarının Hazırlanması:

İlk olarak sadece 1 rulo orijinal ambalajından açılır ve ürünün kontrolü sağlanır. Rulo etiketinin saklanması gerekir. Tavandaki olası yamukluk durumunu da düşünerek duvar yüksekliğini ölçmeniz gerekir. Uygulamada kolaylık sağlaması için duvar yüksekliğinizden ortalama 10 cm. fazla olacak şekilde rulonuzdan ilk boyu kesmeniz gerekir.

İkinci boy kağıdı kesmeden önce birinci boy kağıtla desenlerin uyumuna dikkat ederek desenleri yan yana getirecek şekilde ayarlayın ve 10 cm fazla pay bırakıp kesin. Burada amaç, rulo etiketindeki desen tekrarı değerine dikkat etmektir. Bundan sonraki boyları da aynı yöntemle kesebilirsiniz. Ayrıca duvar kağıdı uygulamasına ışık alan duvar yüzeyinden başlanmak son derece önemlidir.

Yapıştırıcının Hazırlanması:

Duvar kağıdı yapıştırıcısını, kutunun üzerinde yazan talimatlara göre hazırlamanız gerekir. Bir kovada karıştırdığınız yapıştırıcının kıvamının çok sulu veya çok koyu olmamasına özen göstermelisiniz.

Ne Kadar Duvar Kağıdı Kullanılacağının Hesaplanması:

Ne kadar duvar kağıdının kullanılacağını hesaplamak için duvar yüksekliğini ve kaplanacak duvarların çevresini ölçmelisiniz. Bir rulonun kaç metre uzunluğunda duvarı kaplayacağını bulmak için ölçüleri net bilmek gerekir. Duvar kağıdı rulosu eni: 50 cm (0,50 metre); boyu: 10 metre ve ortalama duvar yüksekliğini ise 200 cm alarak hesaplama işlemi yapabilirsiniz.

1. 1 rulodan kaç boy alınabileceğini bulmak için:

Rulo boyu / duvar boyu = 10 metre / 2 metre = 5 BOY
Desen tekrarını da düşündüğümüzde 1 rulodan en fazla 4.5 BOY alabiliriz.

2. Duvarınızın tamamını kaç boy ile kaplayacağınızı bulmak için:

Duvar uzunluğunuzun 5 metre olduğunu düşünelim.
Duvar uzunluğu / rulo eni = 5 / 0.50 = 10 BOY

3. Toplam gereken rulo sayısını bulmak için:

Toplam gereken rulo sayısı = gereken toplam BOY sayısı / bir rulodan alınan BOY sayısı = 10 / 3 = 3.33 RULO Bu değeri tam sayıya yuvarlayınız. Sonuç olarak 4 RULO gereklidir. Ruloların kesiminden kalan duvar kağıdı parçaları ile pencerelerin etrafını ve kapı üstünü kaplayabilirsiniz.

Duvar Kağıdı Uygulama Sırasında Yapılması Gerekenler

“Evde duvar kağıdı nasıl yapıştırılır?” konusu bu süreçte son derece önemlidir. Uygulama sırasında yapılması gerekenler genel olarak aşağıdaki gibidir:

Duvar Kağıdını Yapıştırma:

Duvar kağıdının alt yüzeyi kağıt ise rulonun kağıt zeminine yapıştırıcı sürülmesi gerekir. Duvar kağıdının alt yüzeyi nonwoven (elyaf) ise yapıştırıcı mutlaka duvara sürülmelidir.

Kabarcıkları Giderme:

Duvar kağıdını yapıştırırken, su terazisi kullanarak duvar kağıdının düzgün olmasına özen göstermelisiniz. Duvar kağıdının üzerindeki hava kabarcıklarını ve kırışıklıkları ise spatula ile ek yerlerini ise ek yeri rolesi ile düzeltebilirsiniz.

Ek Yerlerini Düzenleme:

Duvar kağıdı ek yerleri için ovalit maddesi kullanılmalıdır. Bu maddeyi kullanırken dikkat edilmesi gereken en önemli kriter, ince bir fırça ile sürmektir. İnce öğrenci fırçaları ile köşelere kısa dokunuşlar yapılarak yapışmasını sağlamak gerekir. Duvar kağıdı yapısınca kurumasını beklemelisiniz.

Duvar Kağıdı Uygulama Sonrasında Yapılması Gerekenler

Duvar kağıdı uygulaması sonrası yapılması gerekenler genel olarak aşağıdaki gibidir:

Fazlalıkları Kesme:

Duvar kağıdının kenarlarının üst üste gelmeyecek ve aralık kalmayacak şekilde yapıştırılmasına dikkat etmeniz gerekir. Alt ve üstteki fazlalıkları bir maket bıçağı ile keserek düzenleyebilirsiniz.

Son Kontroller:

Duvar kağıdı yapıştıktan ve son düzenlemeler de tamamlandıktan sonra en önemli adım son kontroldür. Ayrıca uygulama sırasında ve kuruma süresince odamızın pencereleri kapalı olmalıdır. Duvar kağıdımız normal oda sıcaklığında kurumalıdır. Kuruma işleminden sonra kesme yerlerinde kalkma veya kabarcık olup olmama durumunu mutlaka kontrol etmeniz gerekir.

Duvar Kağıdı Neyle Yapıştırılır?

Duvar kağıdı yapıştırırken genellikle toz tutkal kullanılır.

Duvar Kağıdı Yapıştırıcısı Nasıl Hazırlanır?

Duvar kağıdı hazırlamak için öncelikle kaç gram hazırlayacağınıza karar vermelisiniz. Duvar kağıdı yapıştırıcısı su oranı yapıştırıcıyı hazırlama sürecinde büyük rol oynamaktadır. 250 gramlık bir yapıştırıcı hazırlamak için 6 litre su kullanmanız gerekir.

500 gram yapıştırıcı hazırlamak için 12 litre kullanılması gerekir. Suya toz yapıştırıcı yavaşça eklenir. Bu karışım sürekli olarak karıştırılır. 10 dakika karıştırdıktan sonra 10 dakika kadar beklemelisiniz. 1 dakika kadar karıştırdıktan sonra yapıştırıcınız hazır olacaktır.

Duvar Kağıdı Yapıştırıcısı Duvara mı Kağıda mı Uygulanır?

Duvar kağıdının alt yüzeyi kağıt ise rulonun kağıt zeminine yapıştırıcı sürülmesi gerekir. Ancak duvar kağıdının alt yüzeyi nonwoven (elyaf) ise yapıştırıcı mutlaka duvara uygulanmalıdır.

Duvar Kağıdı Altına Ne Sürülür?

Duvar kağıdının altına yalnızca yapıştırıcı sürülmektedir.

Duvar Kağıdı Birleşim Yerleri Nasıl Yapılır?

İkinci parça duvar kağıdını eklerken, ilk parça ile olan birleşim yerini dikkatli şekilde hizalamalı, duvar kağıdı desenli ise desenin devamını sağlamalısınız. İki parçanın birleşim yerlerinde genellikle bir miktar boşluk kalmalıdır.

Bu sebeple kağıtları biraz fazla kesmek mümkün olur. Kağıdın birleşim yerlerine düzgün yapışması için, bir dikiş rulosu kullanarak kenarları iyice bastırabilirsiniz. Bu durum, birleşim yerlerinin keskin şekilde görünmemesini sağlar.

 

Lil'Gaea, sürdürülebilir olması ve doğayı koruyan yaklaşımı ile dekorasyon alanında yenilikçi ve çevre dostu seçenekler sunar. Lil'Gaea’nın duvar kağıdı modelleri, doğal malzemelerle üretilmiştir. Hem çocukların hem de yetişkinlerin sağlığına zarar vermeyen, yenilenebilir kaynaklardan elde edilen malzemelerden üretilen duvar kağıdı modelleri, her eve uyum sağlayan tasarımları ile sadeliği ve şıklığı bir arada sunar. Çocuğunuzun odasına estetik ve düzenli bir görünüm katmak için en iyi seçenek Lil’Gaea!

GAEA Müşterilerine Özel ilk Alışverişte İndirim icin kayıt olmayı unutmayın!

Sepet