This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.
Duvar Kâğıdı Nasıl Sökülür?

Duvar Kâğıdı Nasıl Sökülür?

Evinize yeni bir görünüm vermek için duvar kâğıdı değişimi yapmak en iyi seçeneklerin başında gelir. Duvarlarda duvar kâğıdı varsa yaşam alanınıza yeni görünüm kazandırmak için öncelikle duvar kâğıdı sökümü yapmanız gerekir.

Bu nedenle duvar kâğıdı nasıl sökülür ve değiştirilir konusu cevabı merak edilen konulardandır. Lil’Gaea olarak bu yazımızda, duvar kâğıdı sökme işlemi hakkında merak edilenleri ele alacağız. İşte duvar kâğıdı sökme adımları!

1. Gerekli Malzemeleri Hazırlayın

İlk adım olarak duvar kağıdını sökmek için gerekli malzemeleri hazırlamak gerekir. Duvar kağıdını çıkarırken kullanacağınız ve çalışma alanını temiz tutmanız için gereken bazı temel malzemeler mevcuttur.

Duvar köşelerini korumak için bant kullanabilir, çalışma alanına koruyucu muşamba sererek zeminin dökülen parçalardan etkilenmesini önleyebilirsiniz. Ayrıca atık malzemeler için çöp poşeti veya boş bir kova kullanmanızı öneririz. Duvarları ıslatmak için de boya rulosu veya sünger tercih edebilirsiniz.

Duvar kağıtlarını sökmek için spatula kullanımı pratik bir tercih olacaktur. Aynı şekilde zımpara kullanarak da duvar kâğıdı kalıntılarını çıkarmanız mümkündür. Tadilat gerektiği durumlarda dolgu macunu ile pürüzsüz duvarlar elde edebilirsiniz. Temizleme sürecinde ise deterjan kullanılabilir.

2. Odanın Hazırlığını Yapın

Duvar kâğıdı sökme işlemi sırasında evinizdeki eşyaya bir zarar gelmemesi için işlem yapacağınız odayı hazırlamanız gerekir. Bunun için izlemeniz gereken adımlar aşağıdaki gibidir:

  • Elektrik tesisatını sigortadan kapatınız.
  • Duvara dayalı eşyayı odanın ortasına çekerek üzerini koruyucu örtü ile kaplayın. Mümkünse eşyayı başka bir odaya da taşıyabilirsiniz.
  • Duvarlarda monte edilmiş raf, televizyon gibi eşyalar varsa bunları sökmeniz gerekir.
  • Yerlere koruyucu örtü sermelisiniz.
  • Süpürgelikleri de maskeleme bandı ile kapatmalısınız.

3. Elektrik Prizlerini ve Anahtarları Kapatın

Duvar kâğıdı sökme işlemi için elektrik anahtarlarının üzerine bir plastik poşet koymalı ve o alanı maskeleme bandı ile kapatmalısınız. Bunun yanı sıra elektrik prizlerinin bantla veya başka bir aparat ile örtülmesi de önemlidir.

4. Duvar Kağıdının Köşesini Bulun ve Kaldırın

Tüm bu aşamalardan sonra diğer adım, duvar kağıdının köşesini bulmaktır. Bu aşamada, duvara zarar vermemek için duvar kâğıdını eliniz ile soymaya başlamalısınız.

5. Duvar Kağıdını Elle Soymaya Başlayın

Duvar kağıdını soymak için en uygun seçenek elle soymaktır. Bu sayede duvara zarar vermeden kolay bir şekilde duvar kağıdını sökebilirsiniz.

6. Buhar veya Sıcak Su ile Yumuşatın

Duvar kâğıdı sökmek için kullanılan yöntemler arasında, buhar makinesi kullanımı ve sıcak su ile yumuşatma gibi teknikler yer alır. Kâğıdı sökmek, altındaki yapışkanın nemlenmesi ile mümkündür. Sıcak su ve buhar gibi yöntemler ile duvar kağıdını çok kolay bir şekilde duvardan sökebilirsiniz.

7. Kazıma Aleti ile Duvar Kağıdını Sökün

Duvar kağıdının yüzeyini bir spatula yardımıyla kazıyarak çıkarmak kazıma ve sıyırma tekniklerindendir. Bu yöntem, kâğıdın yapışkan tabakası nemlendiğinde daha etkili olacaktır. Kazıma işlemi dikkat ve sabır gerektiren bir sürece sahiptir. Bunun nedeni ise duvar kâğıdının ince katmanlar halinde çıkarılmasıdır.

8. Kalan Yapıştırıcı Kalıntılarını Temizleyin

Duvar kağıdını söktükten sonra duvarlarınızda küçük duvar kâğıdı parçaları kalabilir. Bunları temizlemek için solüsyon ve sünger kullanarak duvarınızı nazikçe temizleyebilirsiniz. İnatçı parçalar varsa zımpara ile çok bastırmadan bu parçaları duvardan kazımanızı öneririz. Duvarlarda çatlak varsa da dolgu macunu hazırlayıp bu pürüzleri gidermeyi ihmal etmemelisiniz.

9. Duvarları Kurulayın

Sökme işlemi sonucunda su, buhar ve deterjan kullandığınız duvarların kuruması gerekir. Duvarları kurulamak için kullanabileceğiniz yöntemler şu şekilde sıralanabilir:

  • Odayı havalandırmak için pencere ve kapıları açabilirsiniz. Bu sayede, nemin kurumasını sağlayabilirsiniz.
  • Bir vantilatör veya fan ile kuruma sürecini hızlandırabilirsiniz.
  • Oda sıcaksa, ısıtıcı ile ortamı daha da ısıtabilirsiniz. Sıcak hava, nemin daha hızlı buharlaşmasına yardımcı olur.
  • Duvarın yüzeyini hafifçe kurutmak için temiz ve kuru bir pamuklu bez kullanabilirsiniz. Fazla bastırmadan kullanmaya özen göstermelisiniz.

10. Duvar Yüzeyini Kontrol Edin ve Hazırlayın

Duvar yüzeyini kontrol etmek ve hazırlamak, yeni duvar kâğıdı uygulamadan önce son derece önemli bir adımdır. Bu süreçte yapmanız gerekenler ise aşağıdaki gibidir:

  • Duvarın yüzeyinde çatlak, delik veya kabarma varsa, bunları tespit etmelisiniz.
  • Duvarın nemli veya küflü olup olmadığını kontrol etmeli ve nem varsa, duvarın iyice kurumasını beklemelisiniz.
  • Duvarın yüzeyini toz, kir ve yağdan arındırmak için nemli bir bezle silmenizi öneririz. Küf varsa, uygun bir küf temizleyici ile temizlemeniz gerekir.
  • Çatlak veya delikleri macun ile doldurmalı ve macunun tamamen kurumasını beklemelisiniz. Doldurduğunuz yerleri zımpara ile düzelterek pürüzsüz bir yüzey elde edebilirsiniz.
  • Yeni duvar kâğıdı uygulamadan önce duvarı astarlamak etkili bir yöntemdir. Astar, yüzeyin daha düzgün olmasını sağlarken yapıştırıcının da daha iyi tutunmasına yardımcı olur.
  • Astarın kurumasının ardından duvarın yüzeyini tekrar kontrol edin. Herhangi bir düzensizlik veya eksiklik varsa düzeltmelisiniz.

Bu adımları izleyerek duvar kağıdınızı kolay bir şekilde sökebilirsiniz. Söktüğünüz duvara tekrar yeni bir duvar kağıdı işlemi yapacaksanız daha önce yazdığımız Duvar Kağıdı Nasıl Yapılır? (Adım Adım Rehber) başlıklı içeriğimiz okumanızı öneriyoruz.

Duvar Kâğıdı Duvardan En Kolay Nasıl Çıkarılır?

Deterjan eklenen ılık su ile duvar kağıtlarını sökmek en kolay yöntemdir. Suyun içerisine kâğıt tutkalı eklemek de bu işlemi pratik hale getirebilir. Su uygulamasından önce duvar kağıtlarına küçük delikler açarak suyun daha iyi emilmesini sağlayabilirsiniz.

Duvar Kâğıdı Sökme Kolay mı?

Duvar kâğıdı sökme işlemi, uyguladığınız tekniğe göre kolay veya zor bir hal alabilir. Bunun için en etkili yöntem ise yukarıda da bahsettiğimiz gibi bir kovaya sıcak su ve bir miktar bulaşık deterjanı ekleyerek karıştırmaktır. Bu karışımı büyük bir sünger ya da fırça ile duvar kağıtlarının üzerine uygulayabilirsiniz.

Duvar Kâğıdı Zarar Vermeden Nasıl Sökülür?

Duvar kağıdını zarar vermeden sökmek için öncelikle yukarıda bahsettiğimiz yöntemler ile duvar kağıdını ıslattıktan sonra bir spatula ile nazikçe sökebilirsiniz.

Yapışkanlı Duvar Kâğıdı Nasıl Sökülür?

Yapışkanlı duvar kâğıdı sökme işlemi için bir sprey şişesine sıcak su ve bulaşık deterjanı doldurarak duvar kağıdının üzerine sıkın ve spatula ile hafifçe kazıyın. Duvardaki sabunlu su ve yapışkan artıklarını ise nemli temiz bir süngerle temizleyebilirsiniz.

Bu yazımızda sizler için “Duvar Kağıdı Nasıl Sökülür” konusunu ele aldık. Lil'Gaea, sürdürülebilir ve doğayı koruyan tasarımları ile dekorasyon alanında yenilikçi ve çevre dostu seçenekler sunar.

Lil'Gaea’nın duvar kâğıdı modelleri, doğal malzemelerle üretilir. Böylece hem çocukların hem de yetişkinlerin sağlığına herhangi bir zararı olmayan, yenilenebilir kaynaklardan elde edilen malzemelerden üretilen duvar kağıdı modelleri, her eve uyum sağlar. Çocuğunuzun odasına estetik bir görünüm katmak için en iyi seçenek Lil’Gaea!

10% Discount on First Purchase Exclusively for GAEA Customers. Don't forget to use coupon code GAEA10 .

Cart